Advoard Robotics'in kurucu ortağı Doç. Dr. Pınar Oğuz Ekim ile LOGISTECH fuarında bir araya geldik. Ekim, e-ticaret ve lojistik sektöründe nasıl bir devrim yarattıklarını ve otonom mobil robot teknolojilerinin sektöre nasıl yenilikler getirdiğini bizimle paylaştı. Robotların taşıma kapasitesi, yapay zeka algoritmaları ve sektöre kattığı değer hakkında bilgiler veren Ekim, firmanın gelecekteki planlarından da bahsetti. Bu röportajda, teknolojinin lojistikteki yeri ve Advoard Robotics'in bu alandaki vizyonunu keşfedeceksiniz.
Firmamız, 2020 yılında TÜBİTAK desteğiyle İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Oğuz Ekim ve üç öğrencisiyle birlikte İzmir Bilim Parkı'nda kuruldu. Kuruluşumuzdan bu yana, çeşitli alanlarda inovasyon yapma yolunda önemli adımlar attık. Taşımacılık, sterilizasyon, reklamcılık ve bilgilendirme robotları prototipleri üzerinde çalışarak teknoloji dünyasında iz bıraktık.
Advoard Robotics olarak günümüzde karşı karşıya kalınan e-ticaret ve lojistik depolarının artan işgücü talepleri, çalışanların günde 8-9 saat boyunca sürekli toplama işlemleri yapması ve bu süreçte hem firmaların karşılaştığı verimsizlik hem de çalışanların fiziksel ve mental olarak karşılaştığı sorunlara çözüm üretmek amacıyla özgün otonom mobil robotlar geliştirmekteyiz.
Robotlarımız birden fazla ürünü aynı anda toplayabilme ve insanlarla iş birliği yapabilme özellikleri başlıca özelliklerindendir. Bunlara ek olarak yapay zekaya dayalı algoritmalarımız, minimum güzergahta maksimum verimliliği sağlamakta ve böylece toplama işlemlerini optimize etmektedir.
Firmamızda geliştirdiğimiz üç farklı robotumuz mevcut; bunlar Orca, Ratel ve Boa. Benzer ve uyarlanabilir özelliklere sahip olan robotlarımızı birbirinden ayıran özellik farklı kapasitede yük taşıma ve bununla birlikte kullanım alanları.
Orca; ileri düzey taşıma ve adapte kapasitesiyle 75 kg’a kadar olan yükü hızlı ve etkili şekilde taşıma kapasitesine sahiptir.
Ratel; palet bazlı lojistik ekosistemler için hassas ve güçlü raf toplama çözümleri sunmaktadır ve 500 kg taşıma kapasitesine sahiptir
Boa; büyük hacimli ve palet tabanlı ekosistemler için tasarlanmış olup 1 ton taşıma kapasitesi ile birlikte özel algoritmaları sayesinde yaklaşma hatalarını en alt seviyede tutar.
Fuara katılırken önem verdiğimiz kriterler hem yerel hem de ulusal alandaki hedef endüstrilere ürünlerimizi tanıtma ve potansiyel iş birliklerimizi arttırma amacıyla katılım gösterdik.
Genel olarak fuarın yerel ziyaretçi portföyünden memnunuz ancak ulusal alandaki ziyaretçilerin katılımının arttırılabilme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.
Fuarın tanıtımı konusundaki çabaları takdir ediyoruz fakat bu alanda bazı iyileştirmeler yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Dijital platformlarda özellikle küçük ölçekli firmaların tanıtımları da küçük ölçekli kaldığını gözlemledik bunun dışında fuarın kendi genel tanıtımından memnunuz.
2023 yılı son çeyreği için hedefimiz işbirliklerilerimizi daha da arttırarak 2024 yılına hazırlanıp zaten başarılarıyla Avrupa’da ses getirmiş olan ürünlerimizi Birleşik Krallık ve Avrupa pazarına açmak.
Öncelikli fuar hedefimiz, metropol şehirlerdeki büyük pazarlarda ve hedef kitlemize en iyi şekilde odaklanan fuarları hedef almaktadır.
2023 yılı için başka fuar planımız yok 2024 yılının ilk yarısı için hedeflerimiz gereği Avrupa’da olan fuarları takip ediyoruz.